Warm hart
De efteling staat er sowieso om bekend een warm hart te hebben. Ze proberen goed te doen, goede doelen te steunen, toegankelijk te zijn,... Ze hebben ook hun eigen villa pardoes, waar gezinnen met ernstig zieke kindjes hun zorgen even kunnen vergeten. Iets wat wij als ouders van een kindje in remissie van kanker alleen maar kunnen aanmoedigen. Inclusie staat bij hen hoog op het prioriteitenlijstje. You go efteling!!
Ik zeg nu 'proberen goed te doen' maar eigenlijk doen ze dat al heel erg goed. Als ik rondpols bij andere zorgouders komt de Efteling vaak naar voor als favoriete park. Ik leg je uit waarom dat wel eens kan zijn!
Praktisch
PARKEREN
Parkeren met een gehandicaptenkaart is bij de Efteling geen enkel probleem. Er is een aparte rij voorzien, vlak bij de ingang. Ik liet me op het internet vertellen dat hier ruim 200 auto's kunnen parkeren.
Wij kwamen net voor opening toe en volgden de automassa richting de reguliere parking. We spraken een medewerker aan om te vragen waar we best konden parkeren met onze parkeerkaart en zij wees ons onmiddellijk de weg. We moesten de hele parking rondrijden, en dan zouden er twee collega's ons op staan te wachten bij een paar verkeerskegels. De twee collega's keken keurig onze gehandicaptenparkeerkaart na, en lieten ons onze weg verderzetten. Hierna konden we schuin tegenover de ingang parkeren, met voldoende ruimte rond de auto om de hulpmiddelen en Mace er op een comfortabele manier uit te krijgen.
FACILITEITENKAART
Om gebruik te maken van de speciale ingang voor mensen met een beperking bij de attracties en de shows moet je online (op voorhand) een faciliteitenkaart aanvragen. Dit kan hier.
Je hoeft hiervoor geen extra formulieren of een doktersverklaring aan te leveren, best opmerkelijk gezien het strenge beleid dat andere themaparken hanteren. Online zag ik ook al heel wat (negatieve) feedback verschijnen over het feit dat het erg druk is bij de speciale ingangen en dat het een systeem is waar misbruik van gemaakt kan worden. Ik ging met de PR-verantwoordelijke van het park in gesprek en kwam te weten dat ze dit doen uit gastgerichtheid. Ze willen mensen met een beperking niet onnodig opzadelen met stress rond papierwerk voor een uitstapje dat in teken van genieten en ontspanning zou moeten staan. Erg mooie gedachtegang vind ik persoonlijk.
De faciliteitenkaart beloofd niet om korter te moeten aanschuiven, of de reguliere rij 'voor te steken'. De faciliteitenkaart beloofd wél om op een ontspannen manier te kunnen aanschuiven. Zo zijn er overal bankjes voorzien om zittend aan te schuiven en kan je op een verantwoorde manier de instap in de attractie maken. Die belofte maakt de kaart zéker waar.
Voor ons persoonlijk: Mace kon tijdens het wachten blijven zitten in zijn buggy (of rolstoel), of net even rondstappen met de kayewalker als het hem te druk werd in de rij. Hij werd niet verplicht om als een sardientje met ons in een rij te staan en werd hierdoor niet overprikkeld. Deze manier van aanschuiven maakt het bezoeken van een attractiepark voor ons haalbaar en voor Mace leuk.
Met de faciliteitenkaart mag je gebruik maken van de speciale rij samen met je begeleider. Het aantal extra personen is afhankelijk van de attractie, maar is naar onze ervaring meestal: 2.
WC & VERZORGINGSMOGELIJKHEDEN
Alle wc's die ik bezocht heb was voorzien van een erg ruime verzorgingsruimte voor baby's, maar zodoende slim ingericht dat het geen enkele keer moeilijk was om mijn 4-jarig pamperkontje te verschonen. Ik had telkens ruimte genoeg en moest Mace nergens in bochten wringen.
Voor oudere kinderen of volwassenen met een beperking beschikt de Efteling ook nog over twee verzorgingsruimtes. Bij het Volk van Laaf is er een ruimte die altijd open is, bij station de Oost moet je even een medewerker aanspreken om de ruimte te openen.
Alleszins mogelijkheden genoeg!
EXTRA *INCLUSIEVE* BONUSPUNTEN
INCLUSIEVE SPEELTUIN
Nest! Is een speeltuin voor jonge kinderen, waarin er speciaal aandacht is gevestigd op het betrekken van kinderen met een beperking. Je vind deze speeltuin in Ruigrijk.
De speeltuin is rolstoeltoegankelijk (vloer uit EPDM) en je kan op heel veel plekken zittend spelen. Er is zelfs een prikkelarm hoekje, dat wat afgeschermd achter een bosje twijgen verscholen ligt. Natuurelementen vormen hier de speeltuigen.
Dit is de grootste inclusieve speeltuin die wij al zagen. Wij zijn enthousiast!! We hadden nu niet genoeg tijd om de speeltuin echt helemaal te ontdekken, maar komen alleen hier al voor zéker eens terug.
RUST EN STILTE-RUIMTE
In Ruigrijk is er een rust-en stilte ruimte voorzien, ideaal voor volwassenen of kinderen die doorheen de dag even nood hebben aan een momentje om te ontprikkelen. Iets wat wij ook nog nooit eerder ergens tegenkwamen, maar het voor onze 'specialekes' weeral net iets haalbaarder kan maken.
GEBARENTAAL
Iets waar we alleen maar super enthousiast over kunnen zijn is het feit dat enkele medewerkers gebarentaal beheersen. Iets waar de Efteling zich toch wel echt in onderscheid van andere themaparken. Op sociale media kwamen wij een aandoenlijk filmpje tegen van Roodkapje die moeiteloos overschakelt naar gebarentaal. Filmpje vind je hier.
De bewoners van het sprookjesbos en de medewerkers van het park die gebarentaal beheersen kan je herkennen aan een speciale badge.
TIP: In Nederland betaal je statiegeld op al je flesjes (of blikjes) drinken, ongeveer zo'n €0,15 per. Je kan dat inwisselen aan eender welke horeca-aangelegenheid en je centjes terugkrijgen, OF er voor kiezen om VILLA PARDOES te steunen. Er zijn speciale vuilbakken verspreid over het park waar je je flesjes in kan deponeren en zo je statiegeld kan doneren aan dit mooie initiatief.
Reactie plaatsen
Reacties